Prosjekter

Håkon Paulsberg og Georg Johannesen

paulsberg-johannesenJeg hadde gitt ut ei Prøysen-plate i 1999 og gikk med planer om en oppfølger der jeg koblet han med en annen lyriker. Etter at jeg rådførte meg litt med Jan Erik Vold forslo han: «Kan du ikke se på Johannesen da». Jeg leste Georg Johannesens dikt og fant en rytme og sangbarhet som umiddelbart slo meg. De klangbunnene jeg fant i disse tekstene kjente jeg igjen i mye av mine musikalske referanser. Med min bakgrunn som jazzmusiker og «religiøs sanger» som Jan Erik kaller meg – fant jeg et rikt materiale å arbeide med.

Georg Johannesen ga meg tillatelse til å bruke tekstene og få dager før jul kom platen «Kong J» fra trykkeriet, med gravhaugmotiv på coveret. «Overlat livet til døden» lyder det i albumets aller siste strofe. Og på selveste julaften kom den triste meldingen om at Georg Johannesen var død under en svømmetur i Egypt. Platen er innspilt på den gamle Fylkesskolen i Rygge sammen med musikerne Terje Norum (tangenter) og Ørnulv Snortheim (gitarer). Den innholder dessuten duetten «Guds lille himmel» sammen med Heidi Gjermundsen Broch. På åpningssporet leser Georg Johannesen i et privatopptak fra Son Poesidager i mai 2005 der vi opptrådte sammen. – Jeg sendte ham et eksemplar da platen var ferdig, men da var han allerede dratt til Egypt, dermed fikk han ikke høre plata. Det er en trøst å vite at han hadde hørt melodiene da vi opptrådte sammen i Son.

Forfatteren Kjartan Fløgstad skriver i platens forord at Georg Johannesen «aldri har skrive ein uklår setning. På desse songane får Håkon Paulsberg den åndelege visetonen til å lyda på ein frekvens som også kan høyrast med det blotte øyra». Georg Johannesen ville i år ha fylt 75 år, og albumet har blitt utgitt som planlagt i forståelse med familien.

   Lytt/last ned albumet her Kjøp CD hos:
Platekompaniet

Pressen skriver…


Vårt land: Paulsberg skriver enkle og vare melodier som kler hans varme stemme, og har samlet et band som setter uttrykk foran presisjon og finspill. Et flygel anno 1880 med sprø klang og et overstyrt el-piano inngår i det rufsete lydbildet. Det bidrar til en vakker, skittenlyrisk helhet, kanskje inspirert av Johannesens linjer. Paulsberg har skapt en plate som for mange antakelig vil åpne en dør til forfatterskapet.

 Dagbladet: Paulsberg blir en varsom og tydelig formidler av disse tekstene. Uten unødig patos, drama eller pynt. Rent og enkelt, som ordene selv. Han har ytterst respektfullt satt enkle, men tydelige melodier til de skarpe tekstene, som på en makeløs måte kombinerer det store og det lille perspektivet, det politiske og det personlige, det religiøse, kulturhistoriske og det enkle, hverdagslige.

 Oppland arbeiderblad: Å sette toner til en så markant lyriker som Georg Johannesen er ingen lett oppgave. Heldigvis har det gått riktig så bra. Håkon Paulsberg og hans medmusikanter har klart å skape et åpent og vart lydbilde som kler tekstene godt. Melodiene er enkle, men med sjel og tidvis rocka trøkk. Forhåpentligvis vil denne plata føre til at både Paulsberg og Johannesen når et større publikum. Det fortjener de begge to. Kommer ikke Paulsberg hit, så drar jeg dit han spiller…

 Fredrikstad blad: Da jeg leste at Rygge-trubaduren Håkon Paulsberg hadde spilt inn en cd-plate som besto av Georg Johannessen-tekster som han hadde satt melodier til, ble jeg litt skeptisk. Paulsberg gjør imidlertid min tvil til skamme. Han har funnet frem et melodisk uttrykk som står godt til en av etterkrigstidens mest markante og originale forfattere i Norge. Håkon Paulsberg synger med en varm og følsom maskulinitet. Paulsbergs cd- album er blitt et verdig minnesmerke; en plate som jeg kommer til å spille ofte.

Håkon Paulsberg og en blå Prøysen

proysen-bilde…viser korleis det skulle ha vore gjort for lenge sidan.. (Roald Helgheim / Dag Og Tid)

I 1972 hørte jeg noen for meg da ukjente viser av Alf Prøysen, bl.a. Fløttardag og Kjærringkjeft. For meg som hadde vokst opp med barnesangene og de kjente og kjære visene ble dette et nytt møte med Prøysen. Den såre og blå undertona som jeg fant i dette stoffet sådde ei spire.

…som Alf skjønte kvinner, har Håkon Paulsberg skjønt Alf. (Stein Arne Nistad / Audio)

Helt fra 1980 har jeg arbeidet som trommeslager innenfor ulike stilarter, men jazzmusikken har alltid vært en basis for meg. For noen år siden bestemte jeg meg for å gjøre noe med dette Prøysenstoffet sammen med Ingar Guttormsen og Odd Erik Hansen. Etter hvert som vi øvde og spilte for folk oppdaget jeg at den tona jeg fant i Prøysens tekster stemte overens med den tona jeg hørte i jazzmusikken. På leiting etter stoff oppdaget jeg også at Alf Prøysen ofte la ordene sine i munnen på «kvinnfolk» – og ofte dom i raue kjoler. Dette resulterte i det kritkerroste albumet «jinter».

Lytt/last ned albumet her

Hva pressen skriver om «jinter»…


Roald Helgheim, Dag og Tid:

Så kjem ein gammal jazztrommis og syng songane som om han aldri skulle ha
gjort noko anna. Med ei maskulin og rå stemmeprakt som han vågar å ta fullt ut,
i suverene arrangement med eit anstrøk av jazz og blues.

Berre lytt til «Kjæm du i kveld» med Odd Erik Hansens bluesbacking på gitar og
bassen til Ingar Guttormsen, og lær.

…ofte er det den lyriske Paulsberg som tar meg sterkast, som i tolkinga av
«Drømmen hennes Tonetta», her med Kåre Vestrheim på flygel attåt, så vakkert
at det er til å gråte til.

…om Håkon Paulsberg frå Hunndalen tar oss med attende til rett side av Mjøsa
med tidlige Prøysen -tekstar, så høyrer det heime i det same universet av den
kunsten som aldri døyr, om livet er aldri så kort.

Vi er mange som skulle ha tatt en prat med Prøysen, men vi rakk det ikkje, skriv
Viggo Sandvik på omslaget. Håkon Paulsberg viser at det aldri er for seint

Fredrikstad Blad:

Fornyer Prøysen

Oppland Arbeiderblad:

Ekte, troverdig, vellykket. En musikalsk kjærlighetserklæring. Gjennomført
variert og smakfullt.

Akershus Amtstidende:

Roots-Prøysen. Håkon Paulsberg har luktet Mjøsa lenge nok til å kjenne Alf
Prøysens røtter, og det høres.

Sarpsborg Arbeiderblad:

Nytt lys på Prøysen.

Østlendingen/Hamar Dagblad:

Dette er så cleant og proft, at en sitter igjen med en følelse at ikke mye kunne
vært gjort annerldes.


Konsertanmeldelser…

Prøysenhuset – Hamar Arbeiderblad

…Forestillingen ble en suksess fra ende til annen
…Hele vegen får han også fram det melankolske og
Fandenivoldske i Prøysens repertoar.

Cafe Brandstrup – Moss Dagblad

…Annerledes Prøysentoner
…Alf Prøysens viser tilberedt på en jazz- og bluesinspirert måte de færreste har hørt.

Gjøvik Olympiske fjellhall – Oppland Arbeiderblad

…VARM OG GOD: Håkon Paulsberg er en usedvanlig god formidler av tekst. Han synger godt og jazz- og bluesarrangementene passer godt til Prøysens tekster.

Glengfestivalen – Sarpsborg Arbeiderblad
…for det er betagende det Paulsberg og hans hjelpere gjør med visene rent musikalsk. Samtidig som de ivaretar det kjente klarer de å gå nye veier.

Håkon Paulsberg og Jan Erik Vold

SÅ SEILE VI PÅ MJØSA
PRØYSEN OG VREESWIJK I SAMME BÅT

…-Jeg hørte Paulsberg synge noen viser av Prøysen og spisset ører. Han tolket Prøysen på en ny måte og tenkte at dette var noe vi kunne gjøre noe mer ut av, sier Vold.

Jan Erik Vold og Håkon Paulsberg (gitar og sang) presenterer de to store trubadurene som står i sentrum for norsk og svensk visekunst. Jan Erik Vold og Håkon Paulsberg innledet samarbeidet under et seminar på visefestivalen Blåklokkevikua sommeren 2002. Utgangspunktet var Volds studier av tekstene til Prøysen og Vreeswijk. Håkon Paulsberg kommer opprinnelig fra Hunndalen og er kjent for sine blues og jazzpregete tolkninger av Prøysens viser. Prøysen la ofte ordene til ei jente eller en kvinneskikkelse når han skrev sine viser. Paulsberg har interessert seg spesielt for disse tekstene og gitt ut CD’en «jinter». -Jeg hørte Paulsberg synge noen viser av Prøysen og spisset ører. Han tolket Prøysen på en ny måte og tenkte at dette var noe vi kunne gjøre noe mer ut av, sier Vold. Resultatet er blitt et program som handler om to ulike trubadurer, med Håkon Paulsberg som det musikalske bindeleddet, ledsaget av Jan Erik Volds betraktninger og analyser av liv og tekst. Det handler om Prøysen og Vreeswijk, deres viser, et par fliker av deres liv og noen tråder som finnes mellom de to trubadurene. Det er i omtalen av «Så seile vi på Mjøsa» at Vold løfter Prøysen fram som den store, dødsbevisste trubadur han også er, en av våre helt uunnværlige poeter.

Pressen skriver…

Fredrikstad Blad:
Lavmælt, poetisk, morsom, og tankevekkende var Bokfest-forestillingen til poet Jan Erik Vold og musiker Håkon Paulsberg i Teglhuset i går. Spesielt minneverdig var Volds analyse av «Så seile vi på Mjøsa», som de fleste betrakter som en sommeridyll. Men Prøysens rotur går rundt hele den ti mil lange innsjøen og ender på en måte ved Kråkerøy. En livsseilas, mener Vold, til Paulsbergs blå sangtolkninger.

Oppland Arbeiderblad:
-samspillet mellom Jan Erik Vold og Håkon Paulsberg var rett og slett glimrende, og det var ingen tvil om at de var der med et samme utgangspuntet – nemlig med en oppriktig og ærlig kjærlighet til de to tekstforfatterne Paulsberg er en glitrende vokalist og gitarist, og han og Volds samarbeid var rett og slett bare herlig å beskue.

Moss avis:
Folk gikk ut i høstmørket med litt undring, litt kunnskap om Vreeswijk og Prøysen og et litt bredere bilde av to av Nordens store visekunstnere.

Håkon Paulsberg og Lars Martin Myhre


paulsberg-myhre Oppland Arbeiderblad:

»Det første settet kom til å handle om to viktige ting: Kjærlighet og fisk»
«Når gitarkameratene Håkon Paulsberg og Lars Martin Myhre setter seg ned med et knippe tekster av Prøysen og Vreeswijk blir det en visekveld litt utenom det vanlige.»
«Begge behersker de kunsten å formidle stoffet fra en scene, men først og fremst utfyller de hverandre på en ganske så unik måte»

Håkon og Lars Martin samarbeider om et program de har kalt: Kjærlighet og Fisk. Her har de funnet ei ramme hvor de prøver sine egne ting i tillegg til å plukke fordomsfritt fra andre. Håkon presenterer sine melodier til Georg Johannesens tekster. Alle kjenner Lars Martin Myhres musikk, enten de vet det eller ikke. Hans samarbeid med Odd Børretzen kjenner alle. Det ikke alle vet er at han også kan synge, og her i samarbeid med Håkon Paulsberg viser han fram sanger fra CD-en «10 sanger» som kom ut i 2001.